Groen reizen en het milieu

Groen reizen voor een beter milieu

Je hebt vakantieplannen, maar tegelijkertijd denk je na over de schadelijke gevolgen voor natuur en milieu. Dan is groen reizen de ideale manier. Maar wat is groen reizen en hoe doe je dat?

Wanneer je op vakantie gaat dan laat je altijd een zwarte vlek achter. Je kunt er niets aan doen. Auto‘s, bussen, vliegtuigen, ze spugen allemaal koolstofemissies uit. Hotels, zelfs de kleinere, slurpen liters water om lakens en handdoeken te wassen. En dan nog niet eens gesproken over alle plastic drinkflesjes die wereldwijd worden meegesjouwd. Het klinkt allemaal best heftig, wanneer je het in zijn geheel bekijkt. Maar laat je vakantiepret niet bederven. Wanneer je ervoor kiest om milieuvriendelijk te reizen, dan verlicht elke poging de donkere vlek op Moeder Aarde.

Groen reizen is een trend die al langere tijd zichtbaar is. Het is meer een levensstijlkeuze. En ondanks dat het nog niet heel modern klinkt, is bijna tweederde van alle reizigers van plan om milieuvriendelijkere keuzes te maken. Zo blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door TripAdvisor. De meerderheid gaf aan dat ze vooral letten op het licht bij het verlaten van de kamer. Ook op de vraag van het hotel om handdoeken en beddengoed niet onnodig te laten wassen, werd positief gereageerd.

Duurzaam reizen

Reizen met de trein naar België

Men zegt dat duurzaam reizen alles te maken heeft met het genereren van een positief effect op het stukje wereld dat je bezoekt. Je doel om duurzaam te reizen is behaald, wanneer je de plaats beter verlaat, dan je hem eerder aantrof. Het is niet meer en niet minder dan keuzes maken die aansluiten bij de belangen die het milieu verbeteren. Het zijn de eigen waarden en normen die bijgeschaafd moeten worden. Duurzaam of groen reizen heeft niets te maken met offers brengen of afzien. Het maken van een zogenaamde eco-reis klinkt misschien nog wat ingewikkeld. Daarom volgen hier enkele tips die jou helpen om de voetafdruk die je achterlaat, groener te maken. Duurzaam reizen is ook reizen met de fiets. Kies daarom voor een fietsvakantie door Nederland. Een onvergetelijke vakantie.

Laat je souvenirs niet inpakken in een plastic zakje

Wie wil er nou niet een aandenken meenemen naar huis, na een fantastische vakantie. Of die ene bijzondere reis? Souvenir winkeltjes varen er wel bij en dat is goed voor de economie van een land. Maar wat als je nou zelf je eigen draagtas meeneemt naar de markt? Dat is de eerste tip om het milieu een klein beetje gezonder te maken. Laat je souvenir niet langer inpakken in een plastic zakje. Het duurt namelijk tot wel 500 jaar, voordat een plastic zak biologisch wordt afgebroken. En zeg nu zelf, dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Neem alleen mee wat echt nodig is

Wanneer je op vakantie gaat met het vliegtuig, is er een maximaal gewicht vastgesteld per bagage. En hoe verleidelijk het ook is om je koffer tot de nok toe te vullen, toch is het niet heel gezond voor het milieu. Niet dat dat ene koffer het verschil maakt. Maar wel wanneer iedereen een beetje minder gewicht mee zou nemen. Tijdens een vliegreis telt namelijk elke kilo die de lucht in gaat. Dus hoe meer een vliegtuig weegt, hoe meer koolstofemissie er wordt geproduceerd. Als je dus echt alleen inpakt wat je nodig hebt en we doen dat met zijn allen. Dan zal het milieu ons daar heel dankbaar voor zijn.

Kaas als souvenir meenemen

Deel de uitstootgassen door groen te reizen

Wanneer je op vakantie het openbaar vervoer verkiest boven een auto, dan is dat erg goed voor het milieu. Het betekent namelijk dat je persoonlijk geen eigen CO2 uitstoot creëert. Zo wordt de uitstoot die wordt geproduceerd, gedeeld door velen. Daarnaast heeft het openbaar vervoer op vakantie ook andere voordelen. Zo voegt het absoluut iets toe aan de reiservaring en biedt het de mogelijkheid om in contact te komen met de lokale bevolking.

Geniet van een lokaal biertje

Een tip waar je misschien nog helemaal nooit over hebt nagedacht. Maar lokaal gebrouwen bier heeft geen sporen nagelaten vanwege het exporteren. Plus lokaal bier is vaak van hogere kwaliteit dan importbier. Dit zelfde geldt ook voor het eten van lokale producten. Het kan avontuurlijk zijn, maar het eten is daarom niet minder smakelijk.

Kies voor reizen over land

Als je echt een flinke stap wilt zetten, verkies dan om niet te vliegen. Maar verplaats je over land. Een enkele vlucht van 5 uur, maakt de ecologische voetafdruk een ton lichter. Plus je ziet veel meer van het land zelf en dat is absoluut een voordeel.

Gedraag je in een hotel zoals je thuis zou doen

Het is een goede tip om te onthouden dat je je in een hotel niet anders gedraagt dan dat je thuis zou doen. Gebruik geen schone handdoeken als dat niet nodig is. Ga niet extra lang onder de douche staan en schakel licht, tv en airco uit wanneer je de kamer verlaat.

Groen reizen per trein

Vermijd het drinken van flessenwater

Elke plastic fles die je leegdrinkt, belandt uiteindelijk in het milieu. Veel van dit plastic komt terecht in zee. Met als gevolg dat vissen en andere zeedieren verstrikt raken in het plastic of het zelfs opeten. De diverse golfstromen zorgen ervoor dat het plastic wordt samengedreven. Er ontstaan letterlijk grote plakkaten van plastic in de oceaan. Zo wordt ons eigen land en de zee flink vervuild. Probeer dus iedere keer wanneer je een flesje water koopt, om dit zolang mogelijk te gebruiken. Of beter nog, koop glazen flessen of neem een drinkbeker mee.

Respecteer aangelegde paden

Ga je lekker de natuur in, blijf dan wel op de aangelegde wandelpaden. Het is soms verleidelijk om de gebaande paden te verlaten om de natuur beter te verkennen. Vaak wordt het pad verlaten om wilde dieren te spotten. Maar bedenk goed, dat iedere keer dat je het pad verlaat, een stukje natuur wordt vertrapt. Misschien loop je zomaar over beschermde of bedreigde plantensoorten. Heb dus respect voor planten en dieren en blijf op de paden die voor wandelaars bedoeld zijn.

Groen reizen, reis bewust

Wanneer je een reis boekt, informeer van tevoren over de grootte van de groep. Als je namelijk echt wil meehelpen het milieu te verbeteren, dan is de impact op het milieu minder met een kleine groep. Boek je reis dus bij een kleine touroperator die in kleine groepen reist. Het lijkt niet veel, maar alle kleine beetje helpen om het milieu te verbeteren. En vlieg je toch? Boek dan je reis bij FlyGRN, zij compenseren de CO2-uitstoot met hun eigen marge wanneer jij een vlucht bij ze boekt.

Posts created 7

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven