Fietsvakantie door Nederland

Fietsen door Nederland: Ontdek Nederland per fiets

Nederland is het perfecte fietsland. Waarschijnlijk is er geen ander land in de wereld dat net zo houdt van fietsen als de Nederlanders. Fietsen is gezond en je kunt je in de drukke stad makkelijker kunt verplaatsen. Maar de fiets brengt je ook op plaatsen waar je met de auto helemaal niet kunt of mag komen. Fietsen door Nederland blijkt dus de ideale manier om Nederland echt goed te kunnen verkennen.

Een stukje geschiedenis over de fiets

In de tijd voor de Tweede Wereldoorlog reisden de Nederlanders voornamelijk met de fiets. Maar sinds de jaren `50 en `60 kwam daar verandering in. De auto kwam steeds meer in opkomst en zo steeg het autobezit in rap tempo. De wegen werden raakten overvol. Een fenomeen dat terug te zien is in heel Europa. De fietsers die het er nog op waagden, werden door deze overvolle wegen naar de stoep gedrongen.

Fietsvakantie Nederland Belgiƫ

Het aantal verkeersdoden nam gigantisch toe. Er moest een oplossing komen voor de wegen die niet meer bruikbaar werden voor fietsers. De reactie hierop werd een sociale beweging. Zij eisten veiligere fietsomstandigheden voor kinderen. Zo werd steeds duidelijker dat er iets moest gebeuren. Fietspaden werden aangelegd en ook bewegwijzeringen werden aangebracht.

Beetje bij beetje werd Nederland weer veilig voor fietsers. Individuele initiatieven, maar ook bedrijven als VVV Nederland, startten met het beschrijven van fietsroutes. Zo begon Nederland een waar fietsland te worden. En om de files te vermijden in de grote steden, begonnen mensen ook steeds vaker de auto thuis te laten. De fiets bood de oplossing om snel van de ene naar de andere kant van de stad te geraken.

Voor jou hebben we de 8 belangrijkste redenen op een rij gezet, waarom Nederland verkennen met de fiets absoluut de moeite waard is.

In Nederland fietst iedereen

Als je om je heen kijkt, dan zie je een mengelmoes aan fietsers. Van jong tot oud stapt, ervaren en onervaren. Iedereen stapt op de fiets. Dat Nederland een vlak land is, helpt natuurlijk enorm in het comfort. Het kost niet al teveel moeite en het brengt je daadwerkelijk op de mooiste bestemmingen. Er zijn in Nederland zelfs aparte fietsroutes verkrijgbaar. Er worden fietstochten georganiseerd, net als fietsvakanties voor hele gezinnen.

Prachtige fietsroutes, misschien wel de mooiste ter wereld

Wanneer je besloten hebt om het land per fiets te verkennen, dan is het goed om een route te bepalen. Of je alleen een dag wilt fietsen, of een meerdaagse fietstocht. In Nederland ben je op de perfecte plek. Op nationaal niveau zijn er fietsroutes ontwikkeld. Deze brengen je in meerdere dagen langs de mooiste bezienswaardigheden. Uiteraard zijn er ook fietsroutes per provincie of zelfs per gemeente verkrijgbaar. Het fietsroutenetwerk is ideaal om uw route uit te stippelen. De bewegwijzering is zeer goed onderhouden, waardoor verdwalen vrijwel onmogelijk is.

Je kunt ook van vakantiepark naar vakantiepark fietsen, om een groot deel van Nederland per fiets te kunnen ontdekken.

Je behoort tot de locals met een fiets in je hand

Het is bijna niet te geloven, maar het is wel echt waar. Nederland telt meer fietsen dan inwoners. Nederlands zijn opgegroeid met de fiets. Zodra het kan, verkiest de Nederlander de fiets boven de auto. Zeker in de binnensteden is het gebruik van de fiets ideaal. Door met de fiets op pad te gaan, kun je geen betere manier verzinnen om de Nederlandse cultuur te verkennen. Dompel je onder en voel je als een local.

35.000 kilometer aan fietspaden

Juist omdat fietsen zo bij Nederland hoort, is er in de loop van de jaren een steeds groter netwerk ontstaan aan fietspaden. Inmiddels dus al bijna 35.000 kilometer. Maar deze fietspaden worden niet meer alleen door fietsers gebruikt. Ook scooters, e-bikes en mensen in scootmobiel maken gebruik van het fietspad. Daardoor kan het voorkomen dat de fietspaden op sommige plekken overvol zijn.

Maar wanneer je je buiten de drukke gebieden begeeft, dan kun je genieten van de mooiste vergezichten. De fietspaden voeren je langs prachtige bloembollenvelden, langs weilanden en door prachtige bossen.

Fietsen over het platteland

Fietsen maakt blij en gelukkig

Het is algemeen bekend dat de natuur je tot rust laat komen. Zeker wanneer je per fiets het land verkent, zal je merken dat je je zorgen langzaam vergeet. Je lichaam raakt energie kwijt door het trappen en je gedachtes zullen wegebben door de mooie natuur om je heen.

Er worden zelfs fietsvakanties georganiseerd, waarbij alles voor je wordt geregeld. Een volledig verzorgde vakantie, waarbij je je alleen nog hoeft te verheugen op mooie uitzichten.

De veiligheid in Nederland

De automobilisten en andere weggebruikers in Nederland zijn gewend aan fietsers. Op moeilijke punten zullen zij altijd goed opletten of er geen overstekende fietsers voorbijkomen. Maar daarnaast zijn de meeste fietspaden gescheiden van de hoofdweg. Waardoor je je nog minder zorgen hoeft te maken over je veiligheid. En om je nog geruster te stellen: Nederland behoort zelfs tot de top vijf van de meest veilige landen op het gebied van verkeersveiligheid.

Amsterdam per fiets verkennen

De mooiste fietsgebieden in Nederland

Nederland heeft veel moois te bieden. Maar een aantal gebieden zijn wel de moeite waard ok op te noemen.

  • De Betuwe, een gebied met diverse bijzonderheden. Zo vind je er veel kastelen, maar ook interessante natuurgebieden. Sommige nog in ontwikkeling, beplant met eiken, essen en iepen.
  • Midden-Limburg, een prachtig stuk natuur dat zelfs twee Nationale Parken heeft. Het zijn prachtige bos- en heidelandschappen met een diversiteit aan dieren en planten.
  • De Veluwe, misschien wel het mooiste fietsgebied van Nederland. Je vindt er bossen, heidevelden, vennen en stuwwallen. Een gebied dat maar liefst 91.200 hectare telt.
  • De Peel, van oudsher een jachtgebied. Inmiddels is het een natuurreservaat, waar patrijzen en hazen in alle vrijheid kunnen leven.

Fietsen in Nederland is vooral erg leuk

In Nederland reizen in de grote steden tot wel 70% van de inwoners per fiets. Tegenwoordig zie je in het straatbeeld de zogenaamde oma-fiets. Een fiets met brede banden, compleet met pedalen terugtrapremmen en rieten mand. Het is een sfeervol beeld om te zien.

Maar bovenal zijn de prachtige landschappen de reden die het fietsen te moeite waard maken. De unieke uitzichten en de rijke cultuur die je per fiets kunt ontdekken. Nederland is een waar fietsparadijs en dat is de moeite van het ontdekken meer dan waard!

Posts created 7

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven